Toto Aroma


Toto Aroma
uitvinder van de pizza
tekst Roberto Piumini
illustraties Cecco Mariniello

anche con testo italiano

Dit is het verhaal van de uitvinder van de pizza, zijn naam is Toto Aroma. Als kok is Toto in dienst van de koning van Napels. Daar vindt op een dag een hoge gast een haar in zijn eten. Dat is voor de gast en de koning een grote belediging en Toto die het gerecht heeft klaargemaakt wordt gevangen gezet.
Toto bedenkt met zijn uitmuntende kookkunsten allerlei manieren om te ontsnappen. Maar gaat hem dat ook lukken?

Om de sfeer en de smaak van Italië nog meer te benadrukken is ook de originele Italiaanse tekst opgenomen.

Roberto Piumini heeft met Toto een onvergetelijke hoofdpersoon én een onvergetelijk verhaal gecreëerd.

Dit verhaal is ook de basis van een Italiaanse animatiefilm: Le avventure di Totò Sapore. Roberto Piumini zelf is niet tevreden over deze film, die zeer vrij voortborduurt op zijn verhaal. Zijn verhaal heeft er in Italië toe geleid dat je soms een pizzeria met de naam Totò Sapore aantreft.

vanaf 7 jaar | ISBN 978 94 90139025 | 32 blz. |prijs € 7,95 |
Wil je het boek kopen? Klik hier.

 

[…] vrolijk, helder gekleurde illustraties […] Leuk […] Goed vertaald.
NBD / Biblion.
 
[...] Het verhaal zelf is erg origineel en leuk.
Loes Groebling op Trotsemoeders.

Maak zelf lekkere pizza's! De pizza Napoletana of de pizza Lombarda.

 

 

Pizza Napoletana
deze pizza heeft een dikke bodem
ingrediënten:
Deeg
500 gr. witte bloem
25 gr. verse gist
drie theelepels zout
2,5 tot 3 deciliter lauw water

Beleg

olijfolie
bijna een heel blik klein gesneden tomaten
zout
oregano of basilicum
ansjovis

Verwarm de oven minstens een half uur voor op de hoogste stand.
Bereid het deeg zoals te zien is op de video. Laat het deeg 2 tot 3 uur rijzen bij zacht weer, anders 4-5 uur, in een schone theedoek.
Vet een groot bakblik in, formaat oven. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
Strijk olijolie over het deeg, verdeel daarna de stukjes tomaat (niet het gehele blik), voeg er zout aan toe, en vervolgens oregano of wat (verse) basilicum. Verdeel er daarna de ansjovis over.
Bij 300 graden 15-20 minuten in de oven, hoe lager de temperatuur hoe langer in de oven, ca.25 minuten.
Voorafgaand aan de ansjovis kun je ook mozzarella (goede kwaliteit) toevoegen. Geen buffala mozzarella want daar loopt te veel vocht uit.Verder kun je nog van alles naar iegen smaak toevoegen.

Pizza Lombarda
deze pizza heeft een dunne bodem
geschikt voor 2 personen
ingrediënten:
Deeg
300 gr. witte bloem of beter manitoba meel (te verkijgen in sommige Italiaanse speciaalzaken)
ca. 9 gr. verse gist
zout
suiker
1 deciliter lauw water
olijfolie

Beleg

olijfolie
bijna een heel blik klein gesneden tomaten
zout
oregano of basilicum
goede kwaliteit mozzarella kaas, geen buffala mozzarella want daar loopt te veel vocht uit.
Verwarm de oven minstens een half uur voor op de hoogste stand.
Bereid het deeg zoals te zien is op de video. Smeer o
p het einde op de bol deeg er olijfolie op. Laat het deeg 2 tot 3 uur rijzen bij zacht weer, anders 4-5 uur, in een schone theedoek.
Vet een groot bakblik in, formaat oven. Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het deeg heel dun uit met een deegroller.
Leg het in een groot bakblik, formaat oven
Verdeel de stukjes tomaat (niet het gehele blik) over het deeg, voeg er zout aan toe, en vervolgens oregano of wat (verse) basilicum en een scheutje olijfolie. Verdeel er daarna de mozzarella kaas over.
Je kunt nu alles toevoegen wat je wilt salami, ham, stukjes worst, groente, andere kaas, artisjokken etc.
Bij 300 graden 7 minuten in de oven, hoe lager de temparatuur hoe langer in de oven, ca.10 minuten.

Buon appetito!







 

 











 
 



 
 
Zit JIJ in ons publiek?
Meld je bij ons aan 
en wij houden je op de hoogte!