tutti-idee Het verhaal van de beer met zijn zwaard


 

Een geheel uitgewerkte les kunt u hier als pdf downoaden.

Voorlezen
Voorlezen van het prentenboek in de groep vereist dat u het boek opengeslagen voor u houdt. Maar dan vinden sommige leerkrachten het moeilijk de tekst te lezen. Wij zenden u graag een bestandje van de tekst toe, zodat u die op uw schoot kunt houden. Zo kunt u uw leerlingen goed de prachtige platen vol met leuke details laten zien terwijl u voorleest.
U hoeft alleen maar een mailtje te zenden naar
info@tutti.nl o.v.v tekst Beer, met uw naam, de naam van de school en voor welke groep u staat, en wij zenden het bestand naar u toe.

In het verhaal wil de beer maar steeds iedereen in tweeën hakken 'Dan hak ik je in tweeën'  zegt hij een aantal keren in het boek. Het is heel leuk om als u die zin voorleest uw arm - alsof u een zwaard in uw hand heeft - net voordat dit zinnetje eraan komt al langzaam op te heffen, de spanning groeit... en als u die zin uitspreekt slaat u toe met uw imaginaire zwaard. Omdat deze scène een paar keer voorkomt zullen de kinderen al snel met u mee gaan bewegen en de zin herhalen.

Zwaard maken
Om het voorlezen te veranderen in een leuke voorstelling vol beweging is het leuk om iedere kind een zwaard van dik karton te laten maken.
Gianluca Folì heeft voor ons nog een keer het zwaard van de beer getekend. U zit het plaatje hiernaast. U kunt het plaatje kopieren naar een word-document en vergroten tot A4 en vervolgens printen en eventueel nog vergroten tot A3. Knip de vorm uit, trek het om op dik karton - van overbodige dozen bijvoorbeeld - en snij of knip het zwaard uit. Laat ieder kind zijn eigen zwaard versieren, verven, plakken. En ga dan samen nog eens het verhaal lezen. Succes verzekerd: Tjak... Tjak!!

 
Praten over het domino-effect
Lees het boek een paar keer voor, verdeeld over een paar dagen. De kinderen zullen langzaam maar zeker het verhaal op meerdere niveaus gaan begrijpen.
Het zal ze goed duidelijk worden dat door het omhakken van de bomen door Beer het water uiteindelijk door de dijk is gebroken en zijn huis is weggespoeld.
Hoe dit gebeurt in het boek kunt u goed naspelen in een domino-spel.
Misschien zijn er goede grote houten platte blokken op school. Laat de kinderen die beplakken met plakband met tekeningen op papier van: de bomen, de vogels, de vos, de babiroesa en de bevers en vervolgens van het huis met beer er in. Zet alles in dominostijl op een rij en laat de kinderen de bomen omhakken! Kijk maar wat er dan gebeurt!!


Natuurbehoud
Naar aanleiding van dit boek kunt u het hebben over het belang van bomen. Bijvoorbeeld hoe belangrijk bomen voor vogels zijn, hoe de wortels van de bomen de grond vast houden en hoe belangrijk het fruit weer is voor andere dieren enzovoort.
Bomen zorgen voor schone lucht.
Denk aan de Nationale Boomplantdag zie hun site hier.
Vervolgens kunt u met oudere kinderen ook het boek Eten tijgers gras? lezen. Dit gaat het helemaal over de voedselketen en biodiversiteit. 

 

 


 
  
 
Zit JIJ in ons publiek?
Meld je bij ons aan 
en wij houden je op de hoogte! 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit huis maakten wij zelf.