tutti-idee Dierenparade

 


Voorlezen
Dierenparade laat zich op verschillende manieren voorlezen. Maar dit lijkt ons een goede volgorde:
Hierbij geldt dat u het boek voor de hele kleintjes ook in twee of drie delen kunt voorlezen.
  1. Lees het boekje heel rustig met uw kind(eren) door. Bekijk alle illustraties goed.
  2. Lees Dierenparade nu voor tegelijk met de CD, zet de CD op en kijk naar de cijfers op de display. Lees de tekst voor van de bladzijden waarop hetzelfde nummer staat als op de display. De eerste keer moet u misschien wat goed opletten. De totale lenge is bijna 9 minuten.
  3. Bekijk samen met uw kind(eren) weer het boekje maar lees niet voor laat alleen de geluiden op de Cd horen,  zodat de toehoordertjes vooral goed moeten luisteren naar de dieren geluiden.
  4. Lees het boek weer samen zonder de CD en probeer samen de geluiden te maken.

Dierengeluiden herkennen
Kinderen onthouden heel snel de diverse geluiden van de dieren, maar er zitten ook wel een paar moeilijke bij.
Bespreek met de kinderen welke dierengeluiden vinden zij leuk, welke vinden ze moeilijk?
U kunt deze vragen naar gelang de leeftijd uitbreiden met. welke geluiden passen echt bij het dier en waarom vind je dat? Of welke juist niet? ook termen zoals een 'mooi geluid 'en een 'lelijk geluid' kunt u dan met de kinderen bespreken.
Als ze de kind(eren) het boek al goed kennen is het natuurlijk heel leuk om de CD op te zetten en niet in de volgorde van het boek de geluiden te laten horen. Herkent men ieder geluid?
 
 
 

Dierengeluiden in de kring
Als u het boek al verschillende keren in de groep heeft gelezen kunt u kinderen ieder het geluid van een dier laten maken.
Verdeel de dieren over de groep kinderen. Ga het boek voorlezen en laat de kinderen de geluiden maken nadat u de tekst van het dier heeft voorgelezen.
Succes verzekerd!
Dit is ook leuk om te doen bij een verjaardag.
 

Schilderen op het geluid van de dieren
Kies een dierengeluid uit. Bijvoorbeeld de ezel.
Geef de kinderen een wit vel papier geef ze allemaal en kwast en laat ze een kleur uitkiezen die volgens hun bij een ezel past.
Doop de kwast in die verf. Klaar...   Zet het geluid van de ezel aan. Af! Laat ze op het ritme van de 'IAaa' van de ezel, hun witte vel beschilderen. Als het geluid voorbij is, kwasten van het vel halen. Mooi!
Ook de galop van het paard is een leuk geluid voor deze oefening.

 
 
Praten over dieren 
 
Een gesprekje kan op deze manier verlopen: 'Een ezel waar leeft die? Heb je wel eens een ezel gezien? De zeehond weet je waar die woont?'
Hoe ouder de kinderen hoe uitgebreider je dit kunt aanpakken.
Je kunt er bijvoorbeeld een wereldkaart bij pakken.  
Maar je kunt het ook goed gebruiken als voorbereiding op een dierentuinbezoek. 'Welke dieren zullen wij daar gaan zien?'
 
Achterin het boek staan per dier kleine wetenswaardigheden vermeld. Je kunt die feitjes gebruiken om elk dier apart te bespreken. Dieren uit de oerwoud, de 'wilde dieren' en dieren die wij zelf in onze directe omgeving kunnen meemaken.
 

Voor oudere kinderen
Met oudere kinderen kun je het boek ook doornemen en ze laten vertellen wat er niet klopt in het boek. 'Heb je ooit wel eens een ooievaar op een brommer gezien?' Of 'ontvangen dieren wel eens brieven?'
 
 

Uitnodigingen maken voor welk feest dan ook: Alle dagen feest!
Leeuw heeft uitnodigingen gemaakt voor zijn feest ter gelegenheid van zijn verjaardag. Maar je kunt ook een feest geven omdat het het einde van de week is of het begin van de week, of omdat de zon schijnt of juist omdat  het regent - want dat is goed voor de plantjes. Kortom laat ieder kind een feest bedenken en daarvoor een mooie uitnodiging maken!

 

 


 
  
 
Zit JIJ in ons publiek?
Meld je bij ons aan 
en wij houden je op de hoogte!