Lesidee Ik haat politiek

Achtergrondinformatie

Dit is de achterkant van het omslag van Ik haat politiek. Op die achterkant hebben we niet geschreven dat het boek zich afspeelt in Italië, maar misschien had je dat al begrepen.

Het verhaal speelt zich af in Paludate a/d Stroom. Dat is net zo'n naam als Loenen a/d de Vecht.
 
Het dorp heeft een gekozen burgemeester. Zo'n burgemeester woont meestal al jarenlang in het dorp, kent de dorpsbewoners en heeft zich verkiesbaar gesteld of is als kandidaat naar voren geschoven door de één van de plaatselijke dorpspartijen.
 
Kinderen gaan in Italië vijf jaar naar de lagere school, dus een jaar minder dan in Nederland. Dan gaan ze vervolgens allemaal drie jaar naar de scuola media, middenschool zou je dat in Nederland kunnen noemen. Camilla is in dit verhaal 12 jaar en gaat aan het begin van het boek naar de tweede klas van die middenschool. In Nederland als je op de middelbare school zit vanaf je 12e jaar, wissel je elk uur steeds van klas. In Italië gebeurt dat niet zoals je leest. Elke leraar komt bij jou in de klas. De Engelse leraar, de leraar Italiaans, wiskunde en ga zo maar door.
 
De basisprincipes van de democratie in Italië zijn dezelfde als in die Nederland. Er is alleen geen koning, maar een president. Het parlement wordt gekozen volgens het democratische systeem. En de basis voor de rechtstaat is de Italiaanse grondwet, die wordt bewaakt door rechters en door de Italiaanse president Mattarella.  
 
In het boek wordt verteld over politici die geld aannamen in ruil voor een goed woordje of werk of andere gunsten. Men kwam in 1992 in Italië erachter dat op die manier veel politici zichzelf verrijkten en ook de kas van de partij. Maar dat is niet toegestaan. Er is toen een grote opsporingsactie op touw gezet door de Italiaanse justitie om die politici te vinden en te veroordelen. Deze grote schoonmaakactie staat bekend onder de naam Mani pulite, Schone handen. Je kunt er meer over lezen op Engelstalige wikipedia-pagina.  
 
  
VOOR DE ONDERBOUW VO
 
!!!!ACTIE!!!!
Wij roepen kinderen op om te bedenken waarvoor ze eventueel actie zouden willen voeren en vervolgens gaan bedenken hoe ze die gaan uitvoeren. Lees hierover verder hier.
 
Landelijke verkiezingen
Binnenkort zijn er weer landelijke verkiezingen. Jan te Bokkel schrijft op zijn website Leven & Leren (zoekterm democratie en lees dan onderaan de pagina) waarom Ik haat politiek stof tot nadenken biedt. 
Een lezer kan uit dit boek veel meenemen: beter begrip van politiek en democratie en genoeg stof tot nadenken. Hoe sta ik hierin? Wat vind ik van de manier waarop mijn land of gemeente bestuurd wordt? Wordt mijn stem gehoord? Wat kan ik doen om dingen aan te pakken die het waard zijn om te veranderen en te verbeteren? Waar kan ik mijn ideeën naar voren brengen? 
 
De lessen in de politiek vind je vooral in hoofdstukken 7, 9 en 12 en bieden de hierboven genoemde aanknopingspunten om met leerlingen over te praten.
 
Verder kunt u het lesmateriaal van Prodemos gebruiken huis voor democratie en rechtstaat. 
 
Verkiezingen in de klas 
U leest in de klas de eerste hoofdstukken voor tot en met de verkiezingen in de klas.
Vervolgens gaat u met de klas een onderwerp kiezen (u kunt er misschien een paar voorbereiden) waarover in de klas verkezingen gehouden gaan worden.
U inventariseert de verschillende standpunten en selecteert met de klas de vertegenwoordigers voor die standpunten.  U organiseert een klein debat waarin de vertegenwoordigers hun standpunten uitleggen en vervolgens met elkaar in debat gaan. Hierna kan er worden gestemd.
Met de hele klas kunt u verkiezingsaffiches maken en een folder per standpunt en verkiezingsbriefjes.
Kortom u kunt gedeelten van meerdere lessen besteden aan dit onderwerp.
 
Snoep papiertjes
De opa van Camilla heeft een snoepfabriek.
Laat ieder kind een snoepje bedenken en daar vervolgens een bijpassend snoeppapiertje voor maken.  Doel is dat het paiertje een indruk geeft van de smaak van het snoepje en zo antrekkelijk is dat je er meteen zin in krijgt.
Neem een aantal snoeppapiertjes mee als voorbeeld.
Kan uitgewerkt worden op A4 papier.