Gisteren heb ik Roberto Piumini ontmoet. Hij kwam optreden - het is ook echt een optreden - voor kinderen van de lagere school in Angera hier 5 km vandaan. Marjory en ik mochten er als enigen van buiten de school bij zijn. Marjory, ook Nederlandse, heeft foto’s gemaakt die vind je hier later op deze website zeker terug. Hij is de schrijver van het boekje Toto Aroma dat eind augustus verschijnt. Hij is indrukwekkend om te zien en had meteen de aandacht van de kinderen te pakken. Hij liet zien en horen dat hij een taalkunstenaar is, een ‘uomo della parola, della communicazione’. Hij vertelde ons later op het terras in de schaduw dat hij zichzelf zo wil beschrijven. Terwijl hij daar voor en tussen de kinderen door wandelde en praatte bleek dat hij de kinderziel goed doorziet. Hij vertelde samen met de kinderen een verhaal, in woord en in gebaar, zong liedjes, of beter gezegd wij zongen liedjes, en hij speelde de verhouding kind versus volwassene uit. De volwassenen waren de vele aanwezigen juffen en wij tweeën en wij werden op minzame wijze soms buiten het verhaal, buiten het gebeuren geplaatst, en de kinderen voelden zich helemaal begrepen.
Hij vertelde ons over al zijn projecten met scholen, zijn boeken, poezie, liederen en optredens, soms voor 300 tot 500 kinderen! Het duizelde ons bijna. Hij poseerde geduldig voor Marjory staande naast het Lago Maggiore, een meer waar hij mooie herinneringen aan bewaart. Aan het auteursfilmpje wil hij graag meewerken en hij had ook nog allemaal audio ideeen. Wij gaan het deze zomer uitwerken. En hoe hij op het idee voor het verhaal van Toto Aroma kwam dat heeft hij mij ook verteld en vertel ik pas nadat het boek in Nederland is verschenen.

Volgende week komen de eerste drie boeken aan bij Centraal Boekhuis. Ik heb nog niet gesproken met alle auteurs en alle filmpjes gemaakt. De 22e gaan we de audioboeken opnemen.